Skoda Rapid Spaceback - zakup

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paweł2
    L&K
    • 2010
    • 1405

Zamieszczone przez Agamek12
    najnowszym AMiS jest test porównawczy Rapida TSI, Hundaia i30 0 Cruze'a
    Moze ktos napisac jak tam osiagi 0-100 itd?
    Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• alt
      Drive
      • 2013
      • 44

Wg. konfiguratora
      Rapid - 80 tys. zł. (Elegance, 1,6 TDI 105KM, z alu i paroma dodatkami)
      Golf - 80 tys. zł. (Trendline, 1,6 TDI 105KM, pakiet skórzany, bez alu)
      jest dylemat, obydwa auta podobają mi się, bagażnik nie ma dla mnie znaczenia, za Golfem przemawiają lepsze materiały wykończeniowe i prestiż marki, a Skoda to beżowe wnętrze które bardzo mi się podoba (aczkolwiek nie mogę przeżyć braku osłon na "szynach" na których przesuwa fotel) i typ nadwozia hathback/limuzyna.
      Pozdrawiam

Komentarz

• Marek__82
        Rider
        • 2013
        • 262

alt, Ja bym się raczej nie zastanawiał i brał VW. Rapid jest na płycie Roomstera i Polo a Golf to zupełnie nowa płyta MQB. Samo to już mówi o klasie samochodu.
        Zresztą nie ma co porównywać Rapida do Golfa, Golf to stopień wyżej i śmieszą mnie osoby, które porównują, wręcz mówią o konkurencji pomiędzy Rapidem a Golfem.

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

alt, za takie pieniądze to ja bym kupił O III Elegance 1.4 TSI i nie patrzył się ani na Rapida, ani tym bardziej na Golfa,którego nota bene nie trawię.
          Czarny Elegance

Komentarz

• Prim
            L&K
            • 2013
            • 1040
            • Audi

sprzedawca mówił ze przychodzą tacy którzy kupują za ceny katalogowe.... ale żeby Rapida za 80k? Uważam, ze dobrze wyposażony Rapid to dobry wybór ale powiedzmy do 50k... no 55k
            Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• mirek_p11
              RS
              • 2010
              • 6630
              • Volkswagen
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

alt, za 80 tysi to już możesz wyjechać Superbaśką

a jeżeli chodzi o twój dylemat to zdecydowanie wybrałbym Golfera

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
              Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
              Fotki

Komentarz

• marlej108
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 4976
                • Octavia III (5E3)
                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Po pierwsze jakosciowo to Rapid z Golfem nie ma wiele wspolnego, z korzyscia na rzecz tego drugiego. Nie ta liga.

Po drugie wydac na Rapida 80.000 zlotych?!?!?!?! To trzeba miec nierowno pod sufitem. Moze warto w takim wypadku zastosowac przymusowa hospitalizacje w zakladzie leczenia - psychiatryk...

Po trzecie wydac na Golfa w wersji trendline z silnikiem 1.6 tdi 80.000 zlotych to trzeba byc niezlym fanatykiem tego modelu (wlasnie fanatykiem a nie milosnikiem), bo owszem Golf jakosciowo stoi bardzo wysoko, ale wszystko ma swoje granice. Za tyle to sobie teraz mozna kupic Passata, nowe Scirocco (serio!) czy za 4 tysie wiecej Tiguana....

Za 80.000 zlotych masz GIGANTYCZNY wybor - poza markami premium czyli Audi/BMW/Lexus (o Bentleyu nie pisze...) mozesz przebierac do woli.

Jak juz musi byc Skoda - to masz w tej cenie Superba tez z 1.6 tdi, wlasciwie to active to bedzie nawet 2.0 tdi, masz Octavie w wersji elegance z 1.2 tsi, a moze i 1.4 tsi, a jak to musi byc VW to masz Passata (poczekaj do wakacji - zrobia pewnie wersje specjalna - tak jak dwa lata temu z Golfem VI - lepiej wyposazona w lepszej cenie, bo w listopadzie bedzie nowa generacja Passata), masz Tourana, masz nawet Tiguana.

Ale powtarzam, za 80.000 zlotych wybor jest bardzo duzy - i warto wszystkiemu sie przyjrzec. Na pewno jak Golf - to lepiej wersje comfortline, albo highline i moze z silnikiem 1.4 tsi? A Rapida to bym sobie odpuscil - idz zreszta przejedz sie jednym i drugim modelem, to sam dojdziesz do tego wniosku.

ps. swoja droga w marcu tego roku juz mial byc nowy Passat, podobnie nowe Audi A4 a w listopadzie nowy Superb, ale wszystkie premiery sie przesunely. Audi i Skoda na poczatek 2015, a Passat na listopad - ciekawe czy to nie jest zwiazane z tymi prawnymi przepychankami dot. nowego czynnika w klimatyzacji - teraz mozna dopuscic do homologacji tylko te z nowym czynnikiem, ale niemieccy producenci kloca sie, ze ten nowy czynnik truje i moze byc smiertelnym niebezpieczenstwem (a poza tym oni nie moga go produkowac sami bez licencji, i ponoc trzeba by tez zakupic nowe urzadzenia do serwisow...) - wiec moze to o to chodzi z tym opoznieniem premier? Sorry za male na koniec OT.
                http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• micrusec
                  Rider
                  • 2013
                  • 559

Zamieszczone przez marlej108
                  ps. swoja droga w marcu tego roku juz mial byc nowy Passat, podobnie nowe Audi A4 a w listopadzie nowy Superb, ale wszystkie premiery sie przesunely. Audi i Skoda na poczatek 2015, a Passat na listopad - ciekawe czy to nie jest zwiazane z tymi prawnymi przepychankami dot. nowego czynnika w klimatyzacji - teraz mozna dopuscic do homologacji tylko te z nowym czynnikiem, ale niemieccy producenci kloca sie, ze ten nowy czynnik truje i moze byc smiertelnym niebezpieczenstwem (a poza tym oni nie moga go produkowac sami bez licencji, i ponoc trzeba by tez zakupic nowe urzadzenia do serwisow...) - wiec moze to o to chodzi z tym opoznieniem premier? Sorry za male na koniec OT.
                  Tylko to skomentuje : kwestie rozwiązali następująco niby nowe auto ale ma powstawać na licencji poprzedniej generacji. Np. Panda II mówią że to całkowicie nowy model, a dlaczego w nim nie ma tego nowego czynnika, ponieważ powstaje na licencji czy jak się to zwie Panda I. To samo Mercedes A ... tylko Koreańczycy tj KIA i Hyundaia mocno lansują nowy czynnik.

Komentarz

• crom.de
                    RS
                    • 2012
                    • 1545
                    • Superb II (3T4)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

W radiu słyszałem reklamę, że Austria ma promocję 1000€ rabatu a do Elegance dodają Xenony, Bluetooth i coś tam jeszcze. Na stronie jednak nie mogę znaleźć tej informacji. Wygląda na to, że dają w gratisie pakiet za 1930€ Elegance-Plus.
                    - Superb
                    - Panda 1.2

Komentarz

• Marek__82
                      Rider
                      • 2013
                      • 262

crom.de, Widać bardziej cenią zachód niż nas, gdzie brylują w sprzedaży :thank:
                      To też kolejny dowód aby pchnąć sprzedaż, bo za te pieniądze wielu powtarza: "sorry, ale tyle pieniędzy nie dam".

Komentarz

• pandzik
                        RS
                        • 2011
                        • 2254
                        • Seat

Zamieszczone przez alt
                        jest dylemat, obydwa auta podobają mi się, bagażnik nie ma dla mnie znaczenia, za Golfem przemawiają lepsze materiały
                        Gdybym miał wydać 80 tys. zł to nie schodziłbym poniżej klasy średniej. Myśleć o Rapidzie w tych pieniądzach to faktycznie zakrawa o... Chyba że byłaby to wersja 150-180 konna a taką zdaje się nie jest.

Komentarz

• paweł2
                          L&K
                          • 2010
                          • 1405

Zamieszczone przez alt
                          jest dylemat,
                          Gdzie tu dylemat gdyby chodzilo o O3 to by byl a tak to bierz Golfa.
                          Rapida to mozna porownywac z Loganem.
                          Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• pawelkoralus
                            Drive
                            • 2013
                            • 63

SB zamówiony, odbiór z końcem Marca 8)
                            www.facebook.com/MondeoProjectGHIA

Komentarz

• crom.de
                              RS
                              • 2012
                              • 1545
                              • Superb II (3T4)
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

pawelkoralus, ale chyba nie za 80t?
                              - Superb
                              - Panda 1.2

Komentarz

• Marek__82
                                Rider
                                • 2013
                                • 262

Zamieszczone przez crom.de
                                pawelkoralus, ale chyba nie za 80t?
                                Miejmy nadzieję, że 80k nie da nikt za to wozidło :diabelski_usmiech

Komentarz

• alt
                                  Drive
                                  • 2013
                                  • 44

hehe, widzę, że swoim postem wywołałem burzę na forum cena 80 tys. jaką podałem w poście wyżej, to cena katalogowa bez rabatu. Jeśli chodzi o dylemat w zakupie: chodziło mi o dylemat potencjalnego klienta, który nie jest świadomy faktów, że np. VW Golf jest na nowszej płycie, Rapid ma kiepskie materiały. Wierzcie mi - takich nieświadomych ludzi jest bardzo sporo, pracuję w branży motoryzacyjnej, spotykam się co dzień z różnymi ludźmi i wiem, że ludzie kupują oczami. A np. taki Rapid w kolorze czarnym i beżowym wnętrzem przy Golfie w podstawowej wersji prezentuje się całkiem nieźle
                                  Pozdrawiam

Komentarz

• pawelkoralus
                                    Drive
                                    • 2013
                                    • 63

crom.de po rabacie mniej niż 80k.

Komentarz

• pawel934
                                      Rider
                                      • 2007
                                      • 344

Zamieszczone przez alt
                                      hehe, widzę, że swoim postem wywołałem burzę na forum cena 80 tys. jaką podałem w poście wyżej, to cena katalogowa bez rabatu. Jeśli chodzi o dylemat w zakupie: chodziło mi o dylemat potencjalnego klienta, który nie jest świadomy faktów, że np. VW Golf jest na nowszej płycie, Rapid ma kiepskie materiały. Wierzcie mi - takich nieświadomych ludzi jest bardzo sporo, pracuję w branży motoryzacyjnej, spotykam się co dzień z różnymi ludźmi i wiem, że ludzie kupują oczami. A np. taki Rapid w kolorze czarnym i beżowym wnętrzem przy Golfie w podstawowej wersji prezentuje się całkiem nieźle
                                      Ale abstrahując od nowej płyty, czy jakości materiałów, to skąd w ogóle takie porównanie? Przecież odpowiednikiem Golfa u Skody jest Octavia, a nie Rapid.

[ Dodano: Czw 06 Lut, 14 14:47 ]
                                      Zamieszczone przez Big
                                      Zamieszczone przez tokolosz
                                      Sprawdź też Scenica III bo miał bardzo dobry silnik 1.6 16v 115KM bez turbo i innych nowości.
                                      Za to z padającymi po 13-15 tys km kołem zmiennych faz rozrządu, oraz cewkami zapłonowymi delphi 8)
                                      Całe szczęście, że nie wiedział o tym mój kolega, który ma Scenika z tym silnikiem od nowości i jeszcze nic mu się nie popsuło!

BMW 130i - klik
                                      kiedyś: Octavia 1.4 TSI - klik
                                      BMW E36 '92 na tor

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

Zamieszczone przez pawel934
                                        Całe szczęście, że nie wiedział o tym mój kolega, który ma Scenika z tym silnikiem od nowości i jeszcze nic mu się nie popsuło!
                                        1.
                                        wiesz, mam sąsiada. facet w latach 80-tych kupił nowego 125P. Miał go 11 lat (do czasu aż mu dźwig w niego nie wjechał). Przez te 11 lat auto nie miało ani kropki rdzy i żadnych awarii. Dobrze że nie wiedział że auta z FSO rdzewieją i psuja się na potęgę, co nie 8)

2.
                                        Mam kumpla ma Seata Leona II z 2006 r. 2.0 TDI PD. Zero jakichkolwiek problemów z silnikiem. Nic absolutnie nic. dobrze że mu nie powiedziałem ze 2.0 TDI miały problemy, no nie 8)
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• pawel934
                                          Rider
                                          • 2007
                                          • 344

Ty tak serio? Bo ja pisałem z przymrużeniem oka! No ale tak czy siak, moim zdaniem to całkiem udany silnik, wymienione przez Ciebie usterki (które rzeczywiście są tam typowe) nie są tak nagminne i poważne, jak np. bolączki 2.0 TDI PD.
                                          BMW 130i - klik
                                          kiedyś: Octavia 1.4 TSI - klik
                                          BMW E36 '92 na tor

Komentarz

• pawelkoralus
                                            Drive
                                            • 2013
                                            • 63

Data odbioru przesunięta z końca Marca na koniec Maja

Komentarz

• maksiu
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 11466

U mnie zamowienie z konca lutego - odbior prawdopodobnie w tym miesiacu bo auto jest na linii produkcyjnej - Rapid liftback elegance 1.2 105 KM.
                                              pawelkoralus, jesli zamowiles ze szklanym dachem to sobie troche poczekasz (okolo 4 m-cy od zamowienia).
                                              Znajomy zamowil SB w marcu i mial termin odbioru listopad ... na chwile zmienilo sie na koniec maja, następnie brak konkretnego terminu realizacji a obecnie koniec maja wrócił do zamówienia - masakra jakas. Niezdecydowane te pepiki.

[ Dodano: Wto 22 Kwi, 14 21:48 ]
                                              Widzę, że temat rapida ma wzięcie jak 50 letnia kobieta lekkich obyczajów nie ma się co dziwić wszak to forum poświęcone Octavii ...
                                              Paweł

Komentarz

• pawelkoralus
                                                Drive
                                                • 2013
                                                • 63

Zamówiony ze szklanym dachem, termin potwierdzony przez dilera 8)

Komentarz

• piotrex
                                                  L&K
                                                  • 2011
                                                  • 1116
                                                  • Volkswagen

maksiu, jak coś zmodzę w swoim to coś się ruszy
                                                  Piotrek

Fabia III Combi 1.0 CHYB
                                                  Rapid Spaceback 1.2 CGPC

Komentarz

• maksiu
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 11466

piotrex, jest coraz więcej Rapidów może inni użytkownicy też zaczną się wypowiadać (lub zmienią forum z OCP na Rapid klub) :diabelski_usmiech ale tam też jest dosyć spokojnie, IMO poza tym na OCP jakoś lepiej to wygląda tamto forum dopiero "dorasta"
                                                    Paweł

Komentarz

Pracuję...