Zamieszczone przez Agamek12
Skoda Rapid Spaceback - zakup
Zwiń
X
-
Wg. konfiguratora
Rapid - 80 tys. zł. (Elegance, 1,6 TDI 105KM, z alu i paroma dodatkami)
Golf - 80 tys. zł. (Trendline, 1,6 TDI 105KM, pakiet skórzany, bez alu)
jest dylemat, obydwa auta podobają mi się, bagażnik nie ma dla mnie znaczenia, za Golfem przemawiają lepsze materiały wykończeniowe i prestiż marki, a Skoda to beżowe wnętrze które bardzo mi się podoba (aczkolwiek nie mogę przeżyć braku osłon na "szynach" na których przesuwa fotel) i typ nadwozia hathback/limuzyna.Pozdrawiam
Komentarz
-
-
alt, Ja bym się raczej nie zastanawiał i brał VW. Rapid jest na płycie Roomstera i Polo a Golf to zupełnie nowa płyta MQB. Samo to już mówi o klasie samochodu.
Zresztą nie ma co porównywać Rapida do Golfa, Golf to stopień wyżej i śmieszą mnie osoby, które porównują, wręcz mówią o konkurencji pomiędzy Rapidem a Golfem.
Komentarz
-
-
Po pierwsze jakosciowo to Rapid z Golfem nie ma wiele wspolnego, z korzyscia na rzecz tego drugiego. Nie ta liga.
Po drugie wydac na Rapida 80.000 zlotych?!?!?!?! To trzeba miec nierowno pod sufitem. Moze warto w takim wypadku zastosowac przymusowa hospitalizacje w zakladzie leczenia - psychiatryk...
Po trzecie wydac na Golfa w wersji trendline z silnikiem 1.6 tdi 80.000 zlotych to trzeba byc niezlym fanatykiem tego modelu (wlasnie fanatykiem a nie milosnikiem), bo owszem Golf jakosciowo stoi bardzo wysoko, ale wszystko ma swoje granice. Za tyle to sobie teraz mozna kupic Passata, nowe Scirocco (serio!) czy za 4 tysie wiecej Tiguana....
Za 80.000 zlotych masz GIGANTYCZNY wybor - poza markami premium czyli Audi/BMW/Lexus (o Bentleyu nie pisze...) mozesz przebierac do woli.
Jak juz musi byc Skoda - to masz w tej cenie Superba tez z 1.6 tdi, wlasciwie to active to bedzie nawet 2.0 tdi, masz Octavie w wersji elegance z 1.2 tsi, a moze i 1.4 tsi, a jak to musi byc VW to masz Passata (poczekaj do wakacji - zrobia pewnie wersje specjalna - tak jak dwa lata temu z Golfem VI - lepiej wyposazona w lepszej cenie, bo w listopadzie bedzie nowa generacja Passata), masz Tourana, masz nawet Tiguana.
Ale powtarzam, za 80.000 zlotych wybor jest bardzo duzy - i warto wszystkiemu sie przyjrzec. Na pewno jak Golf - to lepiej wersje comfortline, albo highline i moze z silnikiem 1.4 tsi? A Rapida to bym sobie odpuscil - idz zreszta przejedz sie jednym i drugim modelem, to sam dojdziesz do tego wniosku.
ps. swoja droga w marcu tego roku juz mial byc nowy Passat, podobnie nowe Audi A4 a w listopadzie nowy Superb, ale wszystkie premiery sie przesunely. Audi i Skoda na poczatek 2015, a Passat na listopad - ciekawe czy to nie jest zwiazane z tymi prawnymi przepychankami dot. nowego czynnika w klimatyzacji - teraz mozna dopuscic do homologacji tylko te z nowym czynnikiem, ale niemieccy producenci kloca sie, ze ten nowy czynnik truje i moze byc smiertelnym niebezpieczenstwem (a poza tym oni nie moga go produkowac sami bez licencji, i ponoc trzeba by tez zakupic nowe urzadzenia do serwisow...) - wiec moze to o to chodzi z tym opoznieniem premier? Sorry za male na koniec OT.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marlej108ps. swoja droga w marcu tego roku juz mial byc nowy Passat, podobnie nowe Audi A4 a w listopadzie nowy Superb, ale wszystkie premiery sie przesunely. Audi i Skoda na poczatek 2015, a Passat na listopad - ciekawe czy to nie jest zwiazane z tymi prawnymi przepychankami dot. nowego czynnika w klimatyzacji - teraz mozna dopuscic do homologacji tylko te z nowym czynnikiem, ale niemieccy producenci kloca sie, ze ten nowy czynnik truje i moze byc smiertelnym niebezpieczenstwem (a poza tym oni nie moga go produkowac sami bez licencji, i ponoc trzeba by tez zakupic nowe urzadzenia do serwisow...) - wiec moze to o to chodzi z tym opoznieniem premier? Sorry za male na koniec OT.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez altRapid - 80 tys. zł. (Elegance, 1,6 TDI 105KM, z alu i paroma dodatkami)
jest dylemat, obydwa auta podobają mi się, bagażnik nie ma dla mnie znaczenia, za Golfem przemawiają lepsze materiały
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez altRapid - 80 tys. zł. (Elegance, 1,6 TDI 105KM, z alu i paroma dodatkami)
jest dylemat,
Rapida to mozna porownywac z Loganem.Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.
Komentarz
-
-
hehe, widzę, że swoim postem wywołałem burzę na forum cena 80 tys. jaką podałem w poście wyżej, to cena katalogowa bez rabatu. Jeśli chodzi o dylemat w zakupie: chodziło mi o dylemat potencjalnego klienta, który nie jest świadomy faktów, że np. VW Golf jest na nowszej płycie, Rapid ma kiepskie materiały. Wierzcie mi - takich nieświadomych ludzi jest bardzo sporo, pracuję w branży motoryzacyjnej, spotykam się co dzień z różnymi ludźmi i wiem, że ludzie kupują oczami. A np. taki Rapid w kolorze czarnym i beżowym wnętrzem przy Golfie w podstawowej wersji prezentuje się całkiem nieźlePozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez althehe, widzę, że swoim postem wywołałem burzę na forum cena 80 tys. jaką podałem w poście wyżej, to cena katalogowa bez rabatu. Jeśli chodzi o dylemat w zakupie: chodziło mi o dylemat potencjalnego klienta, który nie jest świadomy faktów, że np. VW Golf jest na nowszej płycie, Rapid ma kiepskie materiały. Wierzcie mi - takich nieświadomych ludzi jest bardzo sporo, pracuję w branży motoryzacyjnej, spotykam się co dzień z różnymi ludźmi i wiem, że ludzie kupują oczami. A np. taki Rapid w kolorze czarnym i beżowym wnętrzem przy Golfie w podstawowej wersji prezentuje się całkiem nieźle
[ Dodano: Czw 06 Lut, 14 14:47 ]
Zamieszczone przez BigZamieszczone przez tokoloszSprawdź też Scenica III bo miał bardzo dobry silnik 1.6 16v 115KM bez turbo i innych nowości.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pawel934Całe szczęście, że nie wiedział o tym mój kolega, który ma Scenika z tym silnikiem od nowości i jeszcze nic mu się nie popsuło!
wiesz, mam sąsiada. facet w latach 80-tych kupił nowego 125P. Miał go 11 lat (do czasu aż mu dźwig w niego nie wjechał). Przez te 11 lat auto nie miało ani kropki rdzy i żadnych awarii. Dobrze że nie wiedział że auta z FSO rdzewieją i psuja się na potęgę, co nie 8)
2.
Mam kumpla ma Seata Leona II z 2006 r. 2.0 TDI PD. Zero jakichkolwiek problemów z silnikiem. Nic absolutnie nic. dobrze że mu nie powiedziałem ze 2.0 TDI miały problemy, no nie 8)Czarny Elegance
Komentarz
-
-
U mnie zamowienie z konca lutego - odbior prawdopodobnie w tym miesiacu bo auto jest na linii produkcyjnej - Rapid liftback elegance 1.2 105 KM.
pawelkoralus, jesli zamowiles ze szklanym dachem to sobie troche poczekasz (okolo 4 m-cy od zamowienia).
Znajomy zamowil SB w marcu i mial termin odbioru listopad ... na chwile zmienilo sie na koniec maja, następnie brak konkretnego terminu realizacji a obecnie koniec maja wrócił do zamówienia - masakra jakas. Niezdecydowane te pepiki.
[ Dodano: Wto 22 Kwi, 14 21:48 ]
Widzę, że temat rapida ma wzięcie jak 50 letnia kobieta lekkich obyczajów nie ma się co dziwić wszak to forum poświęcone Octavii ...Paweł
Komentarz
-
Komentarz